Blog dag 7 freezing cold …5 februari 2019

Gisterenavond laat aangekomen in Muonio Finland, bij het Harriniva hotel… er was even gedoe met het ontbreken van het juiste aantal kamers / huisjes, wij kwamen zo n beetje als laatste aan maar als je maar lang genoeg bij de receptie blijft staan, komt het goed … Een huisje met een sauna… heerlijk… daar zijn we natuurlijk gisteravond meteen ingedoken … En we hadden natuurlijk nog het een en ander aan social media te doen….

Om vervolgens  rond 1 uur vannacht als een blok in slaap te vallen … Vanmorgen om 8.30 aan het ontbijt, een soort van uitslapen… Heerlijk ontbijt! Daarna worden we gevraagd om onze outfits te gaan halen voor de sneeuwscootersafari tocht… let op, sokken, speciale schoenen, een speciaal skipak overall, 2 paar handschoenen, een bivakmuts en een helm… daaronder zaten natuurlijk nog tig lagen dus toen we de briefing over de sneeuwscooter safari binnen kregen was het wel even zweten. Na de uitreiking van de nieuwe rijbewijzen  mochten we naar de sneeuwscooters. Een uitleg volgt en daarna mogen we vertrekken…

Een waanzinnig mooie route, prachtig zonnig weer maar oh wat is het koud buiten… ruim 30 graden onder nul… we toeren door de bossen en over open vlaktes en meren… Beetje jammer dat de vizieren van onze helmen compleet bevroren waardoor het zicht heel slecht was voor iedereen…. Vizier omhoog was eigenlijk ook geen optie, wimpers vroren vast , de neuzen bevroren maar ook de lenzen in Ilse’s ogen bevroren….

Na anderhalf uur pauzeren we… en komen we een beetje op temperatuur, koffie, kuchen en ook broodjes gehaktbal en tevens rijst met een soort van goulash stonden voor ons klaar… gelukkig was er een open haard om even bij te warmen… Ondertussen wordt een nieuwe opdracht bekend, of we even in het ijskoude water willen gaan, kleren uit, en daar 60 seconden willen blijven … yeah right … 12 punten per persoon te winnen… Esther overweegt het serieus, Ilse niet hoor, die maakt de foto’s wel … maar uiteindelijk besluiten we het toch allebei niet te doen…. Jammer van het klassement maar wel zo verstandig met buiten -34 graden….

 

Ilse’s tenen waren ondanks 3 paar sokken niet meer voelbaar… Ilse hield het dan ook voor gezien en verlangde naar de warme sauna (warm Curaçao 😊) en een warm huisje, zo ook meerdere rally rijders en zo gingen we met de taxi terug. De anderen werden nog getrakteerd op een middag met de scooter… Het leverde prachtige plaatjes op en ook een onvergetelijke dag…. Alles zat zo n beetje vastgevroren haha …

Rond 16 uur is iedereen weer bij het huisje. We maken het gezellig in ons huisje en praten wat na… Rond 16.30 staat het schieten op het programma … daar bakken we helaas helemaal niks van (gemiste punten)…. Er is glühwein bij de buren …

We hebben inmiddels de auto ook weer even gestart en een uur stationair laten draaien, we zijn bang dat ie anders niet meer start donderdag… inmiddels hebben we m ingepakt in dekens… hopelijk helpt t… En oh ja met deze temperaturen houdt onze ruit zich niet meer kranig… inmiddels hebben we een scheur van links naar rechts horizontaal over de gehele ruit …. Kijken of we Nederland er mee gaan halen… een nieuwe ruit hier met deze temperaturen gaat m ook niet worden denken wij ….

Om 19.30 worden we verwacht in de Revontuli Kota, een soort van houten tipi tent… Vandaag is zalm dag… de zalmliefhebbers  zijn in hun nopjes, het schijnt erg lekker te zijn … voor diegene die geen vis lusten .. serveren ze in het hoofdrestaurant ….. jawel …. Vis  hahahaha … lekker dan.. Uiteindelijk de kok over kunnen halen.. er komt vlees!

Vervolgens gaat Esther haar tas pakken voor een nachtje in de Iglo slapen… haha … er gaat een volle tas mee (hoeveel dagen ga je eigenlijk Esther?) en ook de schapenvachten gaan mee…. Ilse moet er niet aan denken maar Esther is vastberaden. Om 22 uur rijden we met de bus naar het Iglo hotel … Brrrrr een paar minuten binnen en het is mij al duidelijk … wegwezen .. en snel ook hahaha … De gasten die wel blijven (de rest mag gelukkig in een voorverwarmde bus weer terug naar de huisjes) krijgen een rondleiding en we doen vrolijk even mee…. In het iglo hotel zijn echt alleen kamers en verder niks … dus we gaan even richting toiletgebouwen (met -34 graden buiten)… serieus na zo n 800 meter lopen vinden we een blokhut waar getoiletteerd kan worden… en er is een …. Emergency room, voor diegene die te veel onderkoelen in het hotel (ahum) …. We lopen nog even terug voor een drankje in de ijsbar van het ijshotel … warme chocomel drinken we… nou ja warm, binnen de kortste keren is het koude chocomel…. We hebben met elkaar afgesproken dat wanneer het té koud wordt ik haar ga halen … ben benieuwd… ik duik in elk geval zo direct (het is hier nu 00.30 uur) de sauna in en dan lekker mijn bedje in …

Het goede nieuws is dat we donderdag wél de ballonvaart gaan doen! Yeah .. hopelijk met net zo n mooi weer als vandaag en morgen … En er komt weer een tussenstand aan … even voor de verwachtingen… we zullen flink gedaald zijn in het klassement … maar we blijven er natuurlijk voor gaan!

Slaap lekker voor iedereen en vooral een warme groet uit Muonio Lapland ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.